ABE Yangın Söndürücüler olarak da adlandırılan Kuru Tozlu Yangın Söndürücüler, güçlü derecede yangın güvenliği sağlayan olağanüstü çok amaçlı sertleştirilmiş çelik kuru sentetik yangın söndürücüdür. Elektrik alevleri de dahil olmak üzere çeşitli farklı yangın krizlerinde kullanılabildikleri için en iyi bilinen yangın söndürücülerden biridir.
Kuru Toz Yangın Söndürücüler nasıl çalışır?
Bir yangını güçlendiren üç temel bileşenden en az birini ortadan kaldıran ve günlük işlerde kullanılan yangın söndürücüler: oksijen, yoğunluk ve yakıt. Kuru Toz söndürücüler, parlamalar üzerinde etkili bir şekilde yayılan ve çözünen boğucu bir uzman olan monoamonyum fosfat ile yüklenir. Toz bir yangını kapladığında yoğunluğu ve oksijeni bloke ederek yangının sönmesini sağlar. Kuru Madde yangın söndürücüler de aynı şekilde inanılmaz bir yoğunluk koruyucusu olarak hareket eder. Kuru toz, iletilen ısıya karşı bir koruma görevi görür. Çok miktarda toz verildiyse, çevredeki nesneleri de koruyabilir ve zarar görmesini engelleyebilir. Bu kuru toz söndürücüler, öncelikle bir engel oluşturarak ve oksijen kaynağını kaldırarak, yangının yaptığı madde tepkisine müdahale ederek çalışır. Bu, yangının ciddiyetini azaltmaya yardımcı olur ve yangının tüketmek için oksijene ihtiyacı olduğundan yeniden tutuşmayı sınırlar.
Adından da anlaşılacağı gibi, tozlu yangın söndürücüler, CO2, köpük, su veya farklı malzemeler yerine kuru toz içerirler. Aynı şekilde çok amaçlı yangın söndürücüler, ABC yangın söndürücüler veya kuru madde yangın söndürücüler olarak da bilinirler. Kuru Tozlu Yangın Susturucuları, iş yerlerinden atölyelere, modern yapılara, endüstriyel tesislere, inşaat alanlarına ve hatta araçlara kadar çok çeşitli alanları korumak için kullanılabilir.
Bu kuru toz söndürücüler, öncelikle bir engel oluşturarak ve oksijen kaynağını kaldırarak, yangının yaptığı madde tepkisine müdahale ederek çalışır. Bu, yangının ciddiyetini azaltmaya yardımcı olur ve yangının tüketmek için oksijene ihtiyacı olduğundan yeniden tutuşmayı engeller.
Bir Kuru Tozlu Söndürücüyü Diğer Yangın Söndürücülerden Nasıl Ayırırsınız?
Herhangi bir yangın söndürücünün üzerinde, tozlu yangın söndürücünüzü ve onu hangi yangınlara dahil edebileceğinizi tanıtması gereken küçük bir işaret olması gerekir.
Aynı şekilde, kuru toz yangın söndürücünün üzerinde, basit ayırt edici kanıt için çarpıcı, beyaz bileşimde ‘TOZ’ yazan mavi bir işaret olacaktır.
Kuru Toz Yangın Söndürücü, beraberindeki yangın tehlikelerine ve yangın risklerine karşı güvenlik sunar:
- A Sınıfı- Ahşap, kâğıt, kumaş, plastik veya elastik parçalar gibi tipik yanıcı malzemelerden kaynaklı alevlenmeler
- B Sınıfı- Petrol, yağlı boya ve çözücüler gibi tutuşabilir yanıcı sıvılardan kaynaklı alevlenmeler
- E Sınıfı- Motorlar, panolar ve elektrikli aparatlar gibi elektrikle çalışan aletlerden kaynaklı alevlenmeler
Kuru Toz Yangın Söndürücü nerede kullanılamaz?
Bir Kuru Toz püskürtücü, yangın altı sınıflarında asla kullanılmamalıdır:
- C Sınıfı- LPG, Gaz halindeki petrol ve asetilen gibi yanıcı gazlardan kaynaklı alevlenmeler
- D Sınıfı- Alüminyum talaşı veya magnezyum gibi yanıcı metaller içeren alevlenmeler
Yangın tüpleri hangi boyutlarda üretiliyorlar?
Bazı Kuru Bileşik Yangın Söndürücülerin kapsamı şunları içerir: 1 kg, 1,5 kg , 2 kg , 2,5 kg , 4,5 kg , 9 kg. Boyutunu seçmek, ilginç gereksinimlerinize ve tehlikelerinize bağlı olacaktır. Daha büyük boyutta olanlar özellikle yüksek riskli bölgelerde daha etkileyicidir ve daha fazla güvenlik sağlar, ancak daha düşük maliyetle daha mütevazı bir söndürücü daha makul olabilir.
Kullanım Yöntemi
Kuru Bileşik söndürücüler, herhangi bir yangın söndürücü gibi kullanılabilir. Temel olarak PASS prosedürünü takip edin: Tetiği çekin, Ateşe doğrultun, Kolu ezin, Bir taraftan diğerine temizleyin.
Bir Yangın Söndürücü Kullanmak için adım adım talimatlar- PASS Prosedürü
Hepimiz evlerimizde, çalışma ortamlarımızda ve şaşırtıcı bir şekilde açık alanlarda yangın söndürücüler görmüşüzdür. Yine de en azından bir yangın söndürücüyü nasıl kullanacağınıza dair birkaç ipucu verilebilir. Çoğu öğe gibi, kuru tozlu yangın söndürücüler de tahmin edeceğiniz gibi çalışır. Kendinden kenetlenen pimi çektiğinizde, douser’ı serbest bırakmak için anahtara basabilirsiniz.
Katı maddeler ve akan sıvı alevler için ateşin tabanına ve farklı sıvılar için alevlerin kenarlarına odaklanın. Gaz veya elektrikli alevler için, mümkünse (özellikle gaz alevlerinde) kaynağı kapatın ve doğrudan alevlere doğrultun. Herhangi bir itfaiyeciden ateş yakmak için malzeme istediğinizi varsayarsak, üç şeye sahip olmanız gerektiğini keşfedeceksiniz: Bir yakıt – Gerçekten tutuşabilen güçlü, sıvı veya bir tür gaz istiyorsunuz.
Oksijenin yakıtla tepki vermesi
Isı – Yakıtı parıldama noktasının üzerine çıkarmak için yeterli yoğunluk olmalıdır. Şu anda doğrudan önünüzde kağıt varsa, oksijenle çevrilidir, ancak kağıdı yeterince ısıtmadığınız sürece yanmaz. Bir yangını söndürmek için üç bileşenden birini ortadan kaldırmak istersiniz. Bir orman yangınıyla mücadele eden itfaiyecileri izlediğinizde, genellikle yakıtı veya yoğunluğu ortadan kaldırmaya çalışırlar. Sıcaklığı azaltmak için ateşe su dökmeleri veya yakıtı çıkarmak için açıkta kalan toprak kısımlarını yıkmaya çalışmaları mümkündür.
Bir karbon dioksit yangın söndürücü, oksijeni atarak ve yerine karbondioksit koyarak çalışır. Hemen hemen tüm oksitleyici olmayan gazlarla (örneğin nitrojen) aynı şeyi yapabilirsiniz, ancak karbondioksit ekonomiktir ve depolanması kolaydır.
Oksijeni uzaklaştırmanın bir başka yöntemi de ateşin üzerinden süpürmektir. Ateşi toprak veya kumla örtmek de aynı şeyi yapar. Bir mutfak yangınını ateşe kabartma tozu veya tuz atarak söndürebileceğinizi duymuş olabilirsiniz. Kum atmak tam olarak aynı şeyi yapar, ancak pek çok insanın mutfağında kumdan daha fazla tuz bulunur.
Kuru tozlu yangın söndürücüler, evlerde kullanılan açık ara en iyi bilinen söndürücülerdir. Bir mutfakta veya stüdyoda izini süreceğiniz üç tür alevle başa çıkabilirler:
- Odun veya kağıt gibi yanıcı katılar,
- Yakıt veya yağ gibi yanıcı sıvılar ve
- Elektrik alevleri.
Kuru sentetik bir yangın söndürücünün ardındaki düşünce, yakıtı boşta güçlü bir etken (toprak veya kum gibi) ile kaplamaktır. Kuru bir sentetik sündürücü, son derece ince bir sodyum bikarbonat tozu (NaHCO3, kabartma tozu), potasyum bikarbonat (KHCO3) veya monoamonyum fosfat ((NH4)H2PO4) sıçratır. Bu katı maddeler yakıtı kaplar ve yangını örter.
Hangi Durumlarda Kullanımı Uygun Değildir?
Sıklıkla çok amaçlı olarak anılsa da kuru tozlu söndürücüler şu durumlarda kullanılmamalıdır:
- F Sınıfı Alevler: Yemeklik yağ içerenler (Islak Bileşik Söndürücüye ihtiyaç duyar)
- 1000v üzerinde dişli ile elektrik alevleri
- Kapalı alanlarda bulunan yangınlar
- Yanıcı metal alevler (uzman bir toz yangın söndürücü kullanılması dışında)
Aynı şekilde, kuru toz yangın söndürücüler küçük elektrik alevleri için kullanılabilirken, tozun bazı durumlarda hassas elektrikli aletler için güvenli olmayan bir etki bırakmaması da önemlidir.
Yangın Söndürücü Kullanmanın En Etkili Yöntemi: PASS Prosedürü
PASS Yangın Söndürücü yöntemi herkes tarafından yaygın olarak bilinmelidir. PASS, bir yangın söndürücünün çalışmasının dört temel aşamasını tasvir etmek için kullanılan kısaltmadır.
Çekme
İlk adım, söndürücünün en yüksek noktasında tetiği çekmektir. Pim, sapın yanlışlıkla sıkılmasını önlemek için ayarlanmıştır. Doğru çalıştığından emin olmak için yangına doğru hareket etmeden önce söndürücüyü hızlı bir şekilde test edin.
Puan
Ateşten korumalı bir ayrımda durun ve yangının temelindeki söndürücü altını arayın.
Basma
Yangın söndürme uzmanını çalıştırmak için kollara basın. Durdurmak için kolları boşaltın. Yangın büyüme tehlikesinden dolayı kolları teslim etmeden önce korunan bir mesafede olduğunuzdan emin olun.
Temizleme
Yangının temeline odaklanarak yangın püskürtücünün ağzını bir taraftan diğerine boşaltın.
Bir yangın genellikle küçük bir alevlenme ile başlar. Başlangıcın ilk birkaç dakikasında uygun şekilde söndürülemezse, mülke büyük bir zarar verebilir ve birçok hayatı tehlikeye atabilir. Çok güncel bir yangın söndürücünüz varsa ve nasıl kullanılacağını da biliyorsanız, olası felaketlerin önüne geçebilirsiniz.
Çeşitli Yangın Söndürücü Türleri
Türkiye’deki 5 normal yangın söndürücü türü şunlardır:
- Tamamı Kırmızı/bant yok (su içerir)
- Mavi (Köpüklü)
- Karanlık (Karbon dioksit)
- Beyaz (Kuru Madde Tozu)
- Yulaf (Islak Madde)
Bu çeşitli yangın söndürücülerin her biri farklı yangın sınıfları için tasarlanmıştır.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!