co2 yangın söndürücü

Karbondioksitli Yangın Söndürücü Nedir?

Karbondioksitli yangın söndürücü, yangını söndürmek için karbondioksit bazlı bir bileşenler kullanır.

Bunu kullanırken, bir karbondioksitli yangın söndürücünün hava girişi olmaksızın tüketilmeyen farklı yanıcı maddeleri boğabileceğini ve sodyum, potasyum, alüminyum, magnezyum ve bunların bileşiklerini boğma konusunda güçlü olmadığını anlamak istersiniz. Aynı şekilde, ciltte biriken kar benzeri bir karbondioksit kütlesi -70 °C olduğu için donmalara neden olacağından, kullanan kişiyi olumsuz etkileme ihtimali yüksek olduğu için kullanılmaz.

Modern tesislerde, bileşik laboratuvarlardaki araçlarda, gerilim altındaki elektrik tesislerinde ve şaşırtıcı bir şekilde tarihi merkezlerde ve dosyalarda kullanılması tavsiye edilir, çünkü karbondioksit yanma bölgesini soğutur ve yanıcı hava iklimini tutuşmaz bir madde ile zayıflatır. Karbondioksitli yangın söndürücüler otomatik ve moderndir ve boyutuna bağlı olarak çok yönlü ve taşınabilirdir.

Bir karbon dioksit (CO2) yangın söndürücü, sıkıştırılmış karbon dioksit gazıyla istiflenmiş bir yangınla mücadele cihazıdır. Bu gaz, bir kişi cihazı bir yangını söndürmek için taşıdığında hızla yayılır ve yangının oksijen stokunu kısıtlar.

Bu tür bir yangın söndürücü, B ve C sınıfı alevlerde kullanıma uygundur. B Sınıfı yangınlar, lamba yağı gibi yanıcı sıvıları içerir ve C sınıfı alevler, elektrik tertibatını içerir. Yanıcı sıvı içeren bir yangında, gaz genişlediğinde yangının oksijen stokunu sınırlayabilir ve yangını söndürebilir. Elektrik alevleri için de aynısını yapar ve elektriği iletmediği için genel olarak bir şok emniyeti vardır.

Yanabilir malzemeler içeren A Sınıfı alevler, bir karbon dioksit yangın söndürücü için güvenilir değildir. Yüksek basınçlı gaz, malzemeleri gerçekten dağıtabilir ve yangını büyütebilir. Ayrıca, muhtemelen oksijen kaynağını yangını söndürecek kadar boğmayacaktır. Malzemeler kaynayabilir ve gaz dağıldığında yangın büyüyebilir. Yangın söndürücüler, üzerinde kullanılabilecekleri alev türlerini göstermek için derecelendirme işaretlerine sahip olmalıdır ve bir kişinin bir yangın beklentisiyle değerlendirmeleri öğrenmesi çok yararlı olabilir.

Sıradan bir karbon dioksit yangın söndürücü, gazın ilerlemesini koordine etmek için sert, boynuz biçimli bir musluğa sahiptir. Bu gaz, söndürücüden dışarı çıktığında inanılmaz derecede soğuk olduğu için, yöneticinin dikkatli olması gerekir. Aynı şekilde, yönetici için oksijen stoğu olmayan bölgelerde bu tür cihazların kullanılması da muhtemelen tehlikelidir, çünkü söz konusu kişi yangını söndürürken boğulabilir.

Karbondioksit yangın söndürücünün bir yararı, birikme bırakmamasıdır. Gaz kaybolur ve bölgeyi temizler. Bu, pahalı elektronik donanıma sahip bir alanda önemli olabilir, çünkü diğer gizleme araçları donanıma zarar verebilir. Aynı şekilde, farklı türde alevler için de yararlı olabilir ve sonrasında temizlik endişe verici olabilir. Bir karbondioksitli yangın söndürücü, çalıştığından emin olmak için rutin olarak gözden geçirilmelidir ve kullanımdan sonra doldurulmalıdır.

Bu tür bir karbon dioksit yangın söndürücünün faaliyet kılavuzu, yangın söndürücü şişe dolduğunda ayarlanan kendi gerilimi (5,7 MPa) tarafından karbon dioksit yükünün kökünden sökülme biçimine bağlıdır. Bu şekilde, anahtara basıldığında, karbondioksit yükü sıvı halden kar kıvamına geçerken anında sifon silindiri vasıtasıyla zile doğru itilir ve bu da koordine olacağı bölgenin soğumasına yardımcı olur.

Karbondioksit Yangın Söndürücünün Çalıştırılması ve Kullanımı

Karbondioksit yangın söndürücüsünü kullanmak için:

  • Çeki veya mührü yırtın.
  • Ateşe yönlendirin.
  • Anahtara basın. Yangın söndürücü eğer bir valf ile donatılmış ise, durana kadar saat yönünün tersine çevirin.

Herhangi bir hasara neden olmayan yangın söndürücüyü kullanmak için belirli kurallara uymanız gerekir;

  • 40°C ile +50°C arası sıcaklık sistemine bağlı kalın, direkt gün ışığından ve ısıtıcı cihazların etkilerinden uzak durun.
  • Islatma sırasında, zili ateşe 1 m’den yakın olmayacak şekilde taşıyın.
  • Son kullanma tarihinden sonra (genellikle 10 yıl) karbondioksitli yangın söndürücü kullanmamaya çalışın.
  • Kapalı odalarda yangın söndürücü kullanıldıktan sonra havalandırma yapılması önemlidir.
  • Üreticiden veya yeniden enerji veren kuruluştan bir mühür olmadan yangın söndürücülerin kullanılmasına izin vermemeye çalışın. Karbondioksitli yangın söndürücülerin zorunlu yeniden enerjilendirilmesinin periyodikliğine (yıllık) ve çelik haznenin güvenilirliğinin değerlendirilmesine (saat gibi) dikkat edin.
  • Yangın söndürücülerin muayene ve onarım çalışmalarını sadece benzersiz şarj istasyonlarında yapın.

Bir karbondioksitli yangın söndürücü seçerken, şarjın temel kütlesi ve boğucu uzman tedarikinin uzunluğu buna bağlı olduğundan, odanın yerleştirileceği bölgeye göre yönlendirilmesi önemlidir.

Daha mütevazi çok yönlü modellerde, serbest bırakma parçası sıklıkla metal bir silindir/salıncak mafsal konnektörü ile valf toplama ile ilişkilendirilir, tek elle çalıştırılabilir.

Daha büyük çok yönlü modeller iki el gerektirir ve serbest bırakma boynuzları bir hortum uzunluğuna birleştirilir.

Tekerlekli söndürücüler, kilitleme halkalı bir hazne valfine, (4 ila 12 m) uzunluğunda bir hortuma ve bir korna, uzun bir kol ve bir kontrol valfinden oluşan bir projektöre sahiptir. Hazne valfi açıldığında, yönetici projektör kolundaki valf ile tahliyeyi kontrol eder.

Co2 Yangın Söndürücüler, karanlık bir varyete grubu tarafından tanınır. Su (kırmızı), Islak Madde (sarı bant), Köpük (mavi bant), Kuru Bileşik Tozu (beyaz bant), Karbon Dioksit (koyu bant) ve Parçalayıcı Sıvı (sarı) farklı yangın söndürücü türleridir.

Karbondioksitli söndürücü yanıcı olmayan karbon dioksit gazı ile yüklenir. CO2 yangın söndürücü, sert kornasından ve gerilim kontrolünün olmamasından kolayca tanınabilir. Söndürücüdeki gerilme o kadar aşırıdır ki, serbest bırakıldığında kuru buz parçaları fırlayabilir.

CO2 yangın söndürücüler, B Sınıfı yangınlar için tasarlanmıştır ve canlı elektrik üzerinde kullanılmak üzere korunur. Bir karbon dioksit söndürücü ile söndürülebilen B Sınıfı yangınlar arasında yanıcı sıvılar ve gazlar, çözücüler, yağ, madeni yağlar (yemeklik yağlar/yağlar hariç), katranlar, yağ bazlı boyalar ve cilalar bulunur. Uyarılmış elektrikli tertibat içeren C sınıfı alevler de aynı şekilde CO2 ile söndürülebilir.

CO2 yangını söndürmek için oksijeni kökünden söker. CO2 gazı söndürücüden serbest bırakıldığı noktada kuru buz gibi görünür. Bu CO2 “bulutu”, ateşin etrafındaki havadaki oksijeni azaltır ve ateşin üzerini kaplar. Bu tür bir söndürücü, rüzgâr şamandırası nedeniyle dışarıda takdire şayan bir şekilde çalışmaz. Esinti, karbondioksiti ateşten uzaklaştırabilir ve oksijeni alevlere geri götürebilir.

Serbest bırakma aralığı küçüktür. Söndürücüden CO2 her çıktığında, gazların yaptığı gibi yayılmaya başlayacaktır. Bu hatlar boyunca, CO2 akışının seviye salınım kapsamı 3-10 fit ile sınırlandırılmıştır. Bu erişim, bir ABC söndürücü için tipik erişimin yaklaşık bir kısmıdır.

Yangın söndürüldükten sonra birikme yapmazlar. Karbon dioksit, oksijen kaynağını ortadan kaldırır ve soğuk varlığıyla yangının sıcaklığını düşürür. CO2 gazı yangını söndürdüğünde, aniden iklime dağılacaktır. Birikme olmaması genellikle zarar anlamına gelmez. Bu, yıkıcı olabilecek bir toz kullanan sıradan bir ABC söndürücü kullanmanın aksine, pahalı elektronik cihazlar için büyük bir avantajdır.

Maruz kalan cilt ile dağıtılan CO2 arasındaki temastan uzak durun. Donmaya neden olabilir! Karbondioksit, söndürücüden salındığında kuru buza dönüşür. CO2 çok soğuktur, bu da bir yangın çıkması durumunda yanıcı sıvıların veya donanımın soğutulmasına yardımcı olur. Bununla birlikte, karbondioksitin çok soğuk sıcaklığından dolayı, CO2 salınımı ile açıkta kalan cilt arasındaki temastan uzak durun.

Yangın söndürücüler, bir yangını söndürmek ve hayati önem taşıyan oksijeni yerinden çıkarmak için karbondioksit kullanır. Yangınların oluşması için oksijene, yakıta ve yoğunluğa ihtiyacı vardır ve bu üç parçadan herhangi birinin ortadan kaldırılması yangını söndürebilir.

Karbondioksit atomları oksijen parçacıklarından daha ağır olduğu için karbondioksit söndürücü çalışır. Söndürücü içindeki sıvı karbondioksit gaza dönüştüğünde, karbondioksit yangını çevreleyen oksijeni dışarı atar. Madde tepkisini beslemek için erişilebilir oksijen olmadan, yangın hızla söner. Bu özellik aynı zamanda onları kapalı alanlarda tehlikeli hale getirebilir çünkü karbondioksit ayrıca kişinin ihtiyaç duyduğu oksijeni de dışarı atar.

Karbondioksit söndürücülere ek olarak, yangın söndürücüler yangınları söndürmek için farklı teknikler kullanır. Islak püskürtücüler, açık hava ateşine su dökmek gibi ısıyı tutan bir sıvıyı sıçratır. Sıvı, gücü yönlendirebileceğinden ve yangının yayılmasını etkileyebileceğinden, bu söndürücüler madde veya elektrik alevleri için uygun değildir. Farklı söndürücüler yakıtı kaplayarak, yanıcı malzeme ile çevreleyen havadaki oksijen arasında bir sınır oluşturur. Bunlar çok çeşitli alevler için uygundur, ancak içerdiği sentetik maddeler maliyetli ve tehlikeli olabilir.

Karbondioksit Yangını Nasıl Söndürür?

Karbondioksit, yangını çevreleyen havadaki oksijeni yerinden oynatarak yanmayı önler.

Yakıtın soğutulması, Haznedeki sıkıştırılmış akışkan karbondioksitin hızlı gelişimi ve gerilimin azalması, soğutma etkisini beraberinde getirir.

Faydaları:

  • CO2 püskürtücüler birikme yapmaz; bu, araştırma merkezlerinde ve yiyeceklerin hazır olduğu veya elektronik cihazların bulunduğu bölgelerde önemli olabilecek bir düşüncedir.

Olası Zararları:

  • CO2 püskürtücüler, bir gaz/kar bulutu olarak atıldığı gerekçesiyle orta derecede kısa bir erişime sahiptir.
  • CO2 söndürücüleri rüzgâr veya cereyandan etkilenir.
  • CO2 söndürücülerin havalandırılmayan bir bölgede kullanıldığını varsayarsak, insanların oksijen eksikliğinden etkilenmemesi için önlemler alınmalıdır.
0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.